2011. szeptember 29., csütörtök

Verified by Visa, Mastercard Secure Code

Mit is jelentenek a címben leírtak? Cikkünkkel erre szeretnénk kicsit rávilágítani, ezáltal bemutatni, hogy az amúgy is biztonságos online bankkártyás fizetés lehet akár még biztonságosabb is, ha megfelelő Visa vagy Mastercard kártyát használunk.

Mind a Verified by Visa, mind a Mastercard Secure Code egy olyan rendszer, amely az interneten bonyolított vásárlások biztonságát hivatott növelni. A szolgáltatás a felhasználó részére ingyenes, és a Visa, illetve a Mastercard partnercégeihez (kibocsátó bankokhoz) tartozó kártyák használata során érhető el. Erre vonatkozóan általában az online fizetési módot biztosító cég honlapján, a Gyakori kérdések/FAQ menüpont alatt is található információ. Ezen cégek honlapján az alábbi képen szereplő logók is láthatóak.

A Verified by Visa nevű programot az Abu Dhabi Nemzeti Bank vezette be 2002-ben. Magyarországon elsőként az Inter-Európa Banknál (amely azóta egyesült a CIB Bankkal) vált elérhetővé 2004-ben.

Ez a szolgáltatás a gyakorlatban úgy működik, hogy a kártyabirtokos részére a bankkártyát kibocsátó bank megad valamilyen plusz azonosítási lehetőséget (jelszót, kódot), amely a tranzakció során ellenőrzésre kerül, és egyértelműen azonosítja a kártyát használó személyt. Bármilyen internetes vásárlás indítása estén szükség lesz erre a jelszóra, azaz tulajdonképpen egy plusz biztonsági lépcső kerül beiktatásra a vásárlási folyamatban.




A Mastercard esetében, miközben a tranzakció részleteit ellenőrzi a vásárló, egy személyes üdvözletet lát, amelyet korábban ő adott meg a kibocsátó banknál. Erre azért van szükség, hogy a felhasználó biztos lehessen benne, hogy a kibocsátó bank oldalán jár, nem pedig más - például adathalász - oldalon, ahol nem tanácsos megadnia a Mastercard Secure Code-ot. Amennyiben a tranzakció részleteit és a személyes üdvözlő üzenetet rendben találja (tehát valóban az a felirat jelenik meg, amit ő adott meg a bankjánál), begépeli a biztonsági kódot, és ezzel elindítja a tranzakciót. (Ha az üdvözlő üzenetet nem egyezik a kártyatulajdonos általa megadottal, a Mastercard azt javasolja, hogy azonnal lépjen kapcsolatba az ügyfélszolgálattal, hogy ők utánanézhessenek a gyanús weboldalnak.) Hazánkban Mastercard Secure Code rendszerbe tartozó bankkártyákat egyelőre nem kínálnak a bankok.



Mindkét rendszer bevezetésének célja az volt, hogy a vásárlók és az online fizetést biztosító kereskedők szempontjából is biztonságosabbá tegye az internetes tranzakciók lebonyolítását. Mindezt például úgy éri el, hogy a kártyabirtokos nyugodt lehet afelől, hogy kártyájának elvesztése, illetve ellopása esetén sem tudja illetéktelen személy használni azt online vásárlásra, hiszen nem ismeri a kártyához tartozó jelszót. Ezenkívül, egy 2003-as adat szerint például a Visa rendszerét használó vásárlók 100-200%-kal magasabb értékű tranzakciókat bonyolítanak le, mint akik nem használják a rendszert. Azaz nemcsak a kártyatulajdonos biztonságérzetét növeli a program használata, de ebből követekzően az interneten bonyolított trannzakciók számának növekedéséhez is hozzájárul. Az online kereskedőket pedig bizonyos chargeback-típusok ellen védi a program, melynek bezetésétől a vitatott tranzakciók 50%-os csökkenését várták. A VISA hivatalos 2010-es évi beszámolója szerint a tavalyi összes tranzakció közül, melyet online bonyolítottak, 40% történt a Verified by Visa rendszeren keresztül.

2010 júniusában bejelentették, hogy a Visa CodeSure is készen áll a kereskedelmi bevezetésre. Ez tulajdonképpen egy billentyűzettel és kijelzővel ellátott kártya, amelynek használata során az online fizetéseknél is meg kell adni a kártyához tartozó PIN-kódot. Ennek a szolgáltatásnak a bevezetésétől a tranzakciók biztonságának további növekedését várják. Itt található egy angol nyelvű videó a kártya használatáról.

Reméljük, cikkünkkel ismét tudtunk segíteni, és értékes információkkal szolgálni. :)


Cikkünk vendégszerzője:

Kada Brigitta
Customer Service Representative

Duodecad Kft.
A DoclerHolding cégcsoport tagja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése